تزریق فیلر یا ژل کات گونه
به طور کلی از پرکنندهها و فیلرها امروزه به طور گسترده در علم زیبایی استفاده میشود. فیلرها براساس جنس و ماندگاری خود طبقه بندی میشوند و بین ۶ الی ۱۸ ماه ماندگاری دارند. از فیلرها برای پرکردن خط خنده، خط اخم، گودی زیر چشم، برجسته کردن ناحیه گونه و لب و همچنین زاویه سازی فک استفاده میشود. نکته مهمی که در اینباره وجود دارد، انتخاب صحیح فیلر و نوع استاندارد آن و مهارت پزشک تزریق کننده است.
در این نوشته به بررسی تزریق فیلر و انواع آن، تزریق ژل کات گونه و مزایا و معایب انجام آن و کاربرد های آنها به طور مختصر میپردازیم.
تزریق فیلر و انواع آن
در مورد تزریق فیلر و انواع آن باید گفت که، فیلری که به عنوان پرکننده صورت استفاده میشود، موادی طبیعی و یا مصنوعی همانند ژل هستند که پزشکان از آنها در علم زیبایی، جهت پرکردن شیارهای عمیق زیر پوست، چین و چروکها، برجسته نمودن گونه ها، حجیم کردن لبها، بستن منافذ باز جوشها و اسکارها، استفاده میکنند.
البته از فیلرها برای دیگر نواحی بدن همانند سینه، باسن و پشت دستها و تنگ کردن مجرای واژن نیز استفاده میگردد.
فیلرها دارای انواع مختلفی هستند. دو نوع رایج فیلر پوستی برپایه اسید هیالورونیک و اسید پلیلاکتیک هستند. این نوع از فیلرها موقتی بوده و در مدت زمان معینی از بین میروند و به صلاحدید پزشک میتوانند تکرار شوند. نوع دیگر این فیلرها حاوی هیدروکسیلاپاتیت بوده و برای نواحی مختلف صورت استفاده میشوند.
فیلرها برحسب جنس خود به دو نوع موقتی و دایمی طبقه بندی میشوند. از همه فیلرها برای ناهنجاری های صورت مانند پوست دور چشم و لب و بینی و سایر نقاط بدن میتوان استفاده کرد.
فیلر لب
از فیلر لب برای حجیم کردن لبها که به هر دلیلی همانند، افزایش سن، کاهش وزن و غیره اتفاق افتاده، استفاده میشود. از جمله پرطرفدارترین شکلهای فیلر لب میتوان به شکل عروسکی، طبیعی و روسی اشاره کرد. حاصل این کار کاملا به تجربه و مهارت پزشک در این امر بستگی دارد.
فیلر خط خنده
از فیلر خط خنده برای پرکردن خطهای ناشی از خنده در افراد استفاده میشود. وجود خط در هنگام خنده باعث میشود، فرد مسن تر به نظر برسد. گاهی به دلیل عمیق بودن این خطوط، بوتاکس هم پاسخگو نیست و به ناچار از فیلر استفاده میشود. مواد درون فیلر تولید کلاژن میکنند که خود کلاژن باعث جوانسازی و سفت شدن پوست میشود و از ظاهری پیر در افراد جلوگیری میکند.
فیلر چشم
از فیلر چشم برای برطرف کردن سیاهی دور چشم که عمدتا به دلیل کمبود چربی زیر بافتی است بکار میرود. لازم به ذکر است که سیاهی دور چشم بیشتر ژنتیکی و ارثی است که افزایش سن نیز به آن کمک میکند.
فیلر بینی
به دلیل تمایل زیاد افراد جوان به زیبا بودن و شاید سایر عوامل ناهنجاری های بینی فرد مجبور به جراحی بینی شود. که اگر این جراحی برای زیبایی باشد، میتوان از روشی کم تهاجمی تر همانند فیلر بینی استفاده کرد که عارضه کمتری دارد و در صورت نیاز به اصلاح، جراح میتواند ان را با همان فیلر اصلاح نماید.
حال که با مطالبی در رابطه با فیلرها کمی آشنا شدیم، بد نیست به انواع آن نیز اشاره کنیم.
انواع فیلرها و ماندگاری آنها
مواد زیادی در تزریق فیلر بکار میروند که در این بخش انواع فیلرها و ماندگاری آنها را باهم مورد بررسی قرار میدهیم.
همانطوری که در بالا بدان اشاره کردیم از مواد استفاده شده در فیلر، میتوان به موارد زیر نیز اشاره کرد.
اسید هیالورونیک (HA)
اسید هیالورونیک که به طور طبیعی در بدن وجود دارد و از ۶ ماه الی ۱۲ ماه ماندگاری دارد، از پرکاربردترین مواد فیلر موجود است.
پلی متیل متا کریلات (PMMA)
پلی متیل متا کریلات دارای ماندگاری طولانی مدت، برای تقریبا ۵ سال است، و برخلاف اسید هیالورونیک ماده ایی مصنوعی است که برای پرکردن خط اخم بکار میرود.
کلسیم هیدروکسیل آپاتایت (CaHA)
کلسیم هیدروکسیل آپاتایت برای تمامی نقاط صورت استفاده نمیشود و بنا به تشخیص پزشک در نواحی خاصی که دارای چربی زیادی هستند مورد استفاده قرار میگیرند. این فیلر حدود یک سال ماندگاری دارد.
پلیلاکتیک اسید (PLLA)
پلی لاکتیک اسید نیز همانند فیلر پلی متیل متاکریلات مصنوعی است و بیشتر در حجیم کردن لبها و پرکردن خطوط خنده به کار میرود، تزریق آن در چند مرحله صورت میگیرد و ماندگاری نیمه دایمی یا دایمی تا چند سال دارد.
سلولهای چربی
سلولهای چربی در ابتدا توسط روشهایی مانند لیپوساکشن از بدن خارج میشود، سپس به عنوان فیلر به نواحی مورد نظر بدن تزریق میشود. ماندگاری آن نیز نسبت به سایر روشها طولانی تر است.
فیلرهای موقتی
فیلرهای موقتی عمری بین ۶ الی ۱۸ ماه دارند.
فیلرهای نیمه دایمی
فیلرهای نیمه دایمی، میزان ماندگاری بین ۲ الی ۴ سال دارند.
فیلرهای دایمی
ماندگاری فیلرهای دایمی در بدن به صورت دایمی و مادام العمر است.
تزریق ژل کات گونه و انواع آن
تزریق ژل کات گونه و انواع آن یکی دیگر از مباحث جالب در علم زیبایی است. افرادی هستند که میخواهند حجم استخوان اطراف گونه آنها افزایش یابد و از این رو جوانتر و زیباتر به نظر برسند. این روش در افتادگی گونه ها و کاهش افتادگی پوست برای این گروه از افراد موثر است.
تزریق ژل کات گونه برای اهداف گوناگونی مورد استفاده قرار میگیرد:
تزریق برای افزایش برجستگی: عمدتا برای برجستگی گونه کاربرد دارد.
تزریق برای تعادل دهی پوست: برای هماهنگی بیشتر نواحی مختلف پوست صورت کاربرد دارد.
تزریق برای اصلاح گونه آقایان: با توجه به میزان آسیب دیدگی پوست صورت در آقایان این روش نیز بکار میرود.
تزریق برای افزایش زاویه گونیگال: در این تزریق هدف افزایش برجستگی صورت است.
تزریق دیگری که برای گونه صورت میگیرد، صورت را از حالت کشیده به حالات زیبای دیگر تبدیل میکند که در این روش هم از ژل کات گونه خاص استفاده میشود. دیگری تزریق ژل کات گونه برای داشتن صورتی گرد و دایره ایی است که تکنیک خاص خود را دارد.
مزایا و معایب فیلر و پرکننده های صورت
از مزایا و معایب فیلر و پرکنندههای صورت به موارد زیر میتوان اشاره کرد. مهمترین مزیت فیلر، کم تهاجمی بودن روش تزریق آن است. افرادی که این روش را انتخاب میکنند، در صورت خود هیچ جایی از جراحت باقی نمی ماند و حتی پزشک میتواند در صورت وجود عیب پس از تزریق، نسبت به برطرف کردن آن نیز اقدام کند.
از معایب فیلر و پرکننده های صورت به موارد زیر میتوان اشاره کرد. عوارضی شامل ورم، قرمزی پوست و سوزش کم و گاهی عفونت در محل تزریق، آسیب به عروق خونی، ایجاد ناهمواری در صورت، بیرون زدن فیلر، خون مردگی و آسیب به بافت را میتوان نام برد.
جمع بندی مطالب مربوط به فیلر و ژل کاتگونه
گاهی لازم میشود برای برطرفکردن معایبی در صورت و یا دیگر نقاط بدن از روشهایی همچون تزریق فیلر و ژل کات گونه و یا سایر روشها استفاده شود.
برای داشتن صورتی زیبا، همواره بهتر آن است که روشی انتخاب شود که دارای حداقل تهاجم باشد، و نزد پزشکی ماهر نه در کلینیکهای غیرمعتبر زیبایی با قیمت پایین انجام شود. در ضمن کیفیت مواد تزریقی و تمیزی کلینیک تزریق نیز از عوامل موثر در تزریق فیلر و ژل کات گونه است.